Καλώδιο RF


1. Εισαγωγή

Αυτό είναι το δεύτερο από τα δύο απαραίτητα καλώδια. Όταν η απόσταση της κεραίας από την κάρτα δικτύου είναι μεγαλύτερη από 50cm χρειάζεται ένα καλώδιο κεραίας που να συνδέει την υποδοχή της κεραίας σου με το pigtail. Η υποδοχή στις περισσότερες κεραίες των 2.4GHz είναι συνήθως τύπου N-type θηλυκό (N-type female), οπότε χρειάζεται το ένα άκρο να είναι Ν-type αρσενικό και το άλλο συμβατό με το άκρο του pigtail που αντιστοιχεί στην κεραία.

Καλώδια LMR

Καλώδια LMR

2. Είδη καλωδίων

1. Σειρά LMR

Το LMR400 είναι πολυ καλό και στοιχίζει γύρω στα €2.5/m. Η εξωτερική διάμετρος έχει πάχος 14mm, το εξωτερικό κέλυφος αποτελείται από συμπαγή χαλκό (που είναι όμως αυλακωτός για ευλυγισία) ο οποίος λυγίζει όπως οι υδραυλικοί χάλκινοι σωλήνες (χωρίς να χρειάζεται φλογοβόλο όμως) και ο κεντρικός αγωγός είναι ένας συμπαγής πυρήνας χαλκού / αλουμινίου με 4-5mm πάχος (σαν τη μύτη ενός μολυβιού, ίσως λίγο πιο παχύ). Λυγίζεται εύκολα σε μία ακτίνα 20cm. Να έχεις υπόψη σου ότι μπορεί το καλώδιο να είναι καλό, είναι όμως υπερβολικό αν η απόσταση που θέλεις να καλύψεις είναι μικρή (λιγότερο από 1m) και connectors τύπου Ν για την άκρη αυτού του καλωδίου είναι σχετικά ακριβοί.

Παρατηρήσεις:

 

2. RG213

Το RG213 κοστίζει γύρω στα €2.0/m

3.Aircom+

4. H2000

3. Απώλειες

Πρέπει να έχεις στο νου σου και τις απώλειες RF κατά μήκος του καλωδίου κεραίας. Ως μεγάλο μήκος καλωδίου θα μπορούσε να θεωρηθεί οτιδήποτε μεγαλύτερο από 19m αν χρησιμοποιείται RG213 (ή παρόμοιο καλώδιο με απώλειες 4 dB ανά μέτρο) και 18m αν χρησιμοποιείται LMR400 (ή παρόμοιο καλώδιο με απώλειες 0.5 dB ανά m).

 

Για να μετρήσετε τις απώλειες, το παρακάτω calculator είναι άριστο:
http://www.timesmicrowave.com/cgi-bin/calculate.pl

4. Παρατηρήσεις

Το RG213 κοστίζει γύρω στα €2.0/m

 

5. Προστασία

1. Προσοχή στα λυγίσματα των καλωδίων. Μια απότομη γωνίαση μπορεί να καταστρέψει το καλώδιο.

2. Για εξωτερική χρήση , πρέπει να καλώδια μας να είναι απόλυτα στεγνά , προστατευμένα από το νερό και να είναι σωστά τοποθετημένοι οι συνδετήρες . Σε αντιθετη περίπτωση,η υγρασία που μπορει να εισχωρήσει ,μπορει να μειωσει ή και να εξαφανισει το σημα

3. Για να είμαστε σίγουροι ότι η ποιότητα των καλωδίων παραμένει σταθερή, ο ngia έχει γράψει:

Κατά συνέπεια είναι αρκετά χρήσιμο μετά την εγκατάσταση να κάνουμε μια μέτρηση λαμβανόμενης λήψης και περιοδικά να ξανακάνουμε τη μέτρηση. Η δουλαιά μπορεί να γίνει έστω και αν υπάρχει μόνο από τη μία πλευρά μηχανάκι που να μπορεί να κάνει μετρήσεις. Οι κάρτες που δίνουν % το σήμα (δηλ όλες εκτός τις cisco) δεν μπορούν να δώσουν καλή μέτρηση. Η μέτρηση μπορεί να γίνει και αποσυνδέοντας την συσκευή που δεν μπορεί να κάνει μέτρηση και με μια φορητή κάνουμε μια σύντομη μέτρηση της λήψης.