Μετατροπή Smartbridges - Aipoint σε outdoor

 

Πέρνουμε ένα Aipoint της Smartbridges. Πρόκειται για μια συσκευή προορισμένη για εσωτερική χρήση. Είναι μια μικρή και καλαίσθητη συσκευή. Η ευαισθησία της είναι -95dBm σε 1Mbps και είναι από τις συσκευές που προορίζεται περισσότερο για εταιρικό περιβάλλον.
Έχει θύρα ethernet, θύρα τροφοδοσίας και μία σύνδεση με RSMA συνδετήρα για την εσωτερική κεραία. Έχει δυνατότητα για Power over Ethernet. Μάλιστα το αντίστοιχο εξάρτημα power injector περιλαμβάνεται στην συσκευασία.
Ανοίγουμε την συσκευή, αφαιρώντας μία βίδα στο κάτω μέρος.
Εντύπωση προκαλεί το πολύ μικρό μέγεθος
και ο μεγάλος βαθμός ολοκλήρωσης που έχει.
Επειδή ο συνδετήρας που έχει είναι RSMA αρσενικό και θέλουμε να συνδέσουμε εξωτερική κεραία, αποφεύγοντας όμως το pigtail λόγω κόστους και απωλειών που αυτό εισάγει, θα μετατρέψουμε τον RSMA σε SMA. Για το σκοπό αυτό αφαιρούμε με ένα κοπτικό εργαλείο (dremmel) δύο χιλιοστά από τον συνδετήτα, προσέχοντας να μην τραυματίσουμε τον πυρήνα. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να κολλήσουμε SMA συνδετήρα για πλακέτα, αν μας ήταν διαθέσιμος.
Αφαιρούμε το μονωτικό με τη βοήθεια ενός κοπιδιού. Παρατηρείστε ότι στην πραγματικότητα η συσκευή έχει δύο RF εισόδους εξόδους και ότι η μία έχει βραχυκυκλωθεί με κόλληση. Πιθανώς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή αν δεν θέλουμε να πειράξουμε τον υπάρχοντα συνδετήρα.
Στη συνέχεια πέρνουμε έναν συνδετήρα SMA θυληκό.
Κόβουμε σχεδόν όλο το πίσω μέρος του συνδετήρα.
Την θυληκή ακίδα του SMA συνδετήρα την κολάμε στην αρσενική ακίδα του RSMA. Αυτό γίνεται γανώνοντας με καλάϊ την αρσενική ακίδα και βάζοντας λίγη κόλληση στην θυληκή μύτη. Αφού τα ευθυγραμμίσουμε, βάζουμε λίγη κόλληση επιπλέον και τα κρατάμε σταθερά μέχρι να σταθεροποιηθεί. Με ένα κοπίδι αφαιρούμε την κόλληση που περισσεύει.
Με το dremmel ξύνουμε το σώμα του υπολειπόμενου SMA συνδετήρα και με πιστόλι κόλλησης βάζουμε ένα στρώμα κόλλησης.
Κολάμε το σώμα του SMA συνδετήρα στο σώμα του RSMA. Προσέχουμε να μην πέσει περισσότερη κόλληση και προκαλέσει ανακλάσεις. Μία καλή κόλληση εξασφαλίζει ελάχιστες απώλειες και καλή μηχανική σταθερότητα.
Ετοιμάζουμε το κουτί που θα φιλοξενήσει την τροποποιημένη πλακέτα. Ένα κουτί με διαστάσεις 15cm x 15cm x 10cm είναι αρκετά ευρύχωρο. Με δύο βίδες στερεώνουμε ένα κομμάτι αλουμίνιο στο πίσω μέρος του κουτιού, αφού περάσουμε και δύο μπουλόνια, που θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξη στον ιστό.
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε το καλώδιο της κεραίας. Τοποθετούμε τον προσαρμοστή N θηλυκό σε SMA θηλυκό
Σφίγγουμε τον προσαρμοστή και τοποθετούμε ένα κομμάτι θερμοσυστελλόμενο.
Θερμαίνουμε το θερμοσυστελλόμενο (γκαζάκι) τόσο ώστε να φανεί ανάγλυφα η επιφάνεια των συνδετήρων. Μετά κάνουμε μία τρύπα στο μονωτικό που έχει το κουτί για στεγανοποίηση. Η τρύπα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να εφαρμόζει σφικτά πάνω στο σώμα του συνδετήρα. Με σιλικόνη στεγανοποιούμε το σημεό εισόδου του καλωδίου στην κεραία.
Τοποθετούμε πλακέτα και RF καλώδιο στο κουτί, βυσματώνουμε το ethernet που μεταφέρει την τροφοδοσία και τοποθετούμε το κουτί στον ιστό. Με ένα δύσκαμπτο σύρμα στερεώνουμε το RF καλώδιο ώστε να μην μετακινείται καθόλου και καταπονεί τις συνδέσεις.
Τοποθετούμε τον ιστό. Προαιρετικά τον βάφουμες για αισθητικούς λόγους και για προστασία από σκουριά. Φροντίζουμε να έχει τρία στηρίγματα ώστε να αντέχει σε μεγάλα φορτία ανέμου.